Wat te doen bij een overlijden

Na het overlijden van een dierbare komt er veel op je af. Er moet van alles geregeld worden in korte tijd. Wat je precies moet regelen na een overlijden, daar help ik je graag mee. Ik ben 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Laat mij je ondersteunen in deze emotionele periode en de praktische zorgen uit handen nemen.  

Wat moet je regelen na een overlijden?

Wanneer een dierbare overlijdt, komt er veel op je af. In korte tijd moet er van alles geregeld worden. Waar je begint, hangt af van de plek van overlijden. Hieronder leg ik uit wat je in de eerste momenten kunt doen en waar ik je bij help.

Bij een overlijden thuis

Als iemand thuis overlijdt, neem je als eerste contact op met de huisarts. Gebeurt dit in de avond, nacht of het weekend? Dan neem je contact op met de huisartsenpost. De arts komt langs, op elk moment van de dag of nacht, om een overlijdensverklaring op te stellen.

Daarna mag je mij meteen bellen. Als uitvaartverzorger help ik je vanaf dat eerste moment. Ik zal je vragen stellen, bijvoorbeeld:

  • Waar willen jullie dat de opbaring plaatsvindt?
  • Willen jullie helpen met de laatste verzorging van de overledene?
  • Is er kleding uitgezocht voor de opbaring?
  • Zal de opbaring plaatsvinden op bed of in een uitvaartkist?

Dat zijn best veel vragen, zeker zo snel na een overlijden. Heb jij daar wel eens eerder over nagedacht?

Bij een overlijden in het ziekenhuis

Bij een overlijden in het ziekenhuis wordt de arts automatisch geïnformeerd door het verplegend personeel. Ook hier zal de arts zo snel als mogelijk langskomen om de overlijdensverklaring op te stellen. Vanaf daar zal een overledene overgebracht worden naar het mortuarium van het ziekenhuis. Dit is een verplichte route: een overledene gaat altijd via het mortuarium naar een uitvaartcentrum of naar huis.

Het verzorgen kan soms plaatsvinden op de kamer waar de overledene tot dan toe was. Het kan ook plaatsvinden in het mortuarium van het ziekenhuis. In beide gevallen mag jij daar als nabestaande bij aanwezig zijn. De kans is aanwezig dat je in het ziekenhuis moet wachten op beschikbaarheid van de medewerkers van het mortuarium. Soms zijn zij al ter plaatse en kunnen ze vlot bij je zijn, soms zijn ze op een andere locatie of komen ze vanaf huis.

Er zijn geen kosten voor de eerste 3 uren dat je gebruik maakt van het mortuarium. Deze kosten worden namelijk vergoed door de zorgverzekering. Na deze eerste 3 uren zijn er wel kosten aan het mortuarium verbonden. Deze kosten worden aan jou als nabestaande doorberekend. De medewerkers van het mortuarium verlenen altijd de ‘noodzakelijke zorg’: denk aan het verwijderen van infuuslijnen of een katheter, het schoonmaken van wonden en ook het aanbrengen van identificatiemateriaal op het lichaam van de overledene.

Administratieve zaken om te regelen

Waar het voor sommige mensen voelt alsof de wereld even stil staat en er niks uit hun handen komt, schieten andere mensen juist meteen in een regel-modus. Er moet ook in korte tijd veel geregeld worden, maar daarvoor ben ik er juist als uitvaartverzorger.  

Misschien hebben we van tevoren al contact gehad, weet je ongeveer wat er gaat komen en zijn enkele praktische zaken al geregeld. Mocht dit niet het geval zijn, dan zijn er enkele praktische zaken die je zou kunnen regelen alvorens ik op bezoek kom:

  • Uitvaartverzekering 
    Het is belangrijk om te controleren of de overledene een uitvaartverzekering had en zo ja, wat voor polis. Als onafhankelijk uitvaartverzorger ben ik niet gebonden aan een bepaalde uitvaartverzekeraar. Maar de uitvaartverzekeraar kan wel bepaalde voorwaarden hebben. Kom je er zelf niet uit, dan help ik je graag om dit uit te zoeken.  

  • Identiteitsbewijs of trouwboekje 
    Zorg ervoor dat je een geldig identiteitsbewijs, paspoort of ID-kaart, of trouwboekje van de overledene bij de hand hebt. Deze zijn nodig voor heel wat praktische afhandelingen en moeten uiteindelijk worden ingeleverd.  

  • Testament of wilsbeschikking 
    Ga na of de overledene een testament en/of wilsbeschikking heeft. Als dit het geval is, dan staan daar waarschijnlijk zijn of haar uitvaartwensen in vermeld. Staan de wensen niet op papier maar hebben jullie het er wel eens over gehad, dan kan het alsnog fijn zijn om dit even op papier te zetten zodat we er samen mee aan de slag kunnen.  

Veelgestelde vragen

Je eerste stap is het informeren van een arts om het overlijden officieel vast te stellen. Tenzij de persoon in het ziekenhuis of zorgcentrum overleden is, dan wordt er automatisch contact opgenomen met de huisarts. Daarna kun je contact met mij, Alet Postma, opnemen, zodat ik je kan helpen met alles wat er verder geregeld moet worden. 

In Nederland moet de uitvaart uiterlijk op de zesde werkdag na het overlijden plaatsvinden. Samen kunnen we de exacte datum en tijd bepalen die voor jou het beste voelt. 

Geen zorgen, het ontbreken van een uitvaartverzekering betekent niet dat er geen uitvaart kan plaatsvinden. Samen kijken we naar de mogelijkheden binnen jouw budget om een respectvol en passend afscheid te organiseren. 

Dat is helemaal niet ongebruikelijk en ik sta klaar om je door het proces te begeleiden. We kunnen samen kijken naar mogelijkheden die eer betonen aan de persoonlijkheid en het leven van je dierbare, en iets creëren dat troost en herinnering biedt. 

Familie en vrienden kun je op verschillende manieren informeren, zoals persoonlijk, telefonisch, of via een rouwkaart. Ik sta je graag bij in het kiezen van de beste manier om iedereen op de hoogte te stellen, en kan je ondersteunen bij het opstellen en verzenden van rouwkaarten. 

Ga naar de inhoud