Wat te doen bij een overlijden

Na het overlijden van een dierbare komt er veel op je af. Er moet van alles geregeld worden in korte tijd. Wat je precies moet regelen na een overlijden, daar help ik je graag mee. Ik ben 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Laat mij je ondersteunen in deze emotionele periode en de praktische zorgen uit handen nemen.  

Wat moet je regelen na een overlijden?

Bij een overlijden thuis bel je als eerste de huisarts. De huisarts zal direct langskomen, ongeacht het tijdstip, om een overlijdensverklaring op te stellen. Hierna kun je ook meteen mij bereiken, ik zal je als uitvaartverzorger helpen bij het regelen van alles rondom het afscheid.  

Bij een overlijden in het ziekenhuis of zorgcentrum wordt de huisarts automatisch geïnformeerd. De arts komt direct langs en zal een overlijdensverklaring opstellen. Hierna kun je contact opnemen met mij en zal ik je als uitvaartverzorger helpen met het regelen van de uitvaart.  

Administratieve zaken om te regelen

Waar het voor sommige mensen voelt alsof de wereld even stil staat en er niks uit hun handen komt, schieten andere mensen juist meteen in een regel-modus. Er moet ook in korte tijd veel geregeld worden, maar daarvoor ben ik er juist als uitvaartverzorger.  

Misschien hebben we van tevoren al contact gehad, weet je ongeveer wat er gaat komen en zijn enkele praktische zaken al geregeld. Mocht dit niet het geval zijn, dan zijn er enkele praktische zaken die je zou kunnen regelen alvorens ik op bezoek kom:

  • Uitvaartverzekering 
    Het is belangrijk om te controleren of de overledene een uitvaartverzekering had en zo ja, wat voor polis. Als onafhankelijk uitvaartverzorger ben ik niet gebonden aan een bepaalde uitvaartverzekeraar. Maar de uitvaartverzekeraar kan wel bepaalde voorwaarden hebben. Kom je er zelf niet uit, dan help ik je graag om dit uit te zoeken.  

  • Identiteitsbewijs of trouwboekje 
    Zorg ervoor dat je een geldig identiteitsbewijs, paspoort of ID-kaart, of trouwboekje van de overledene bij de hand hebt. Deze zijn nodig voor heel wat praktische afhandelingen en moeten uiteindelijk worden ingeleverd.  

  • Testament of wilsbeschikking 
    Ga na of de overledene een testament en/of wilsbeschikking heeft. Als dit het geval is, dan staan daar waarschijnlijk zijn of haar uitvaartwensen in vermeld. Staan de wensen niet op papier maar hebben jullie het er wel eens over gehad, dan kan het alsnog fijn zijn om dit even op papier te zetten zodat we er samen mee aan de slag kunnen.  

Veelgestelde vragen

Je eerste stap is het informeren van een arts om het overlijden officieel vast te stellen. Tenzij de persoon in het ziekenhuis of zorgcentrum overleden is, dan wordt er automatisch contact opgenomen met de huisarts. Daarna kun je contact met mij, Alet Postma, opnemen, zodat ik je kan helpen met alles wat er verder geregeld moet worden. 

In Nederland moet de uitvaart uiterlijk op de zesde werkdag na het overlijden plaatsvinden. Samen kunnen we de exacte datum en tijd bepalen die voor jou het beste voelt. 

Geen zorgen, het ontbreken van een uitvaartverzekering betekent niet dat er geen uitvaart kan plaatsvinden. Samen kijken we naar de mogelijkheden binnen jouw budget om een respectvol en passend afscheid te organiseren. 

Dat is helemaal niet ongebruikelijk en ik sta klaar om je door het proces te begeleiden. We kunnen samen kijken naar mogelijkheden die eer betonen aan de persoonlijkheid en het leven van je dierbare, en iets creëren dat troost en herinnering biedt. 

Familie en vrienden kun je op verschillende manieren informeren, zoals persoonlijk, telefonisch, of via een rouwkaart. Ik sta je graag bij in het kiezen van de beste manier om iedereen op de hoogte te stellen, en kan je ondersteunen bij het opstellen en verzenden van rouwkaarten. 

Ga naar de inhoud