Inspiratie voor het afscheid

Uitvaartassistentie Puur

Wij zijn Petra Komdeur en Esther Heij en samen hebben we jarenlang ervaring in de uitvaartbranche en met een geschiedenis als zelfstandig ondernemer is Uitvaartassistentie Puur ontstaan. 

Wij ondersteunen uitvaartverzorgers met onze diensten op gebied van laatste verzorging, opbaren en vervoer.

Wanneer jij een overlijden meldt bij Alet, dan zal zij contact met ons opnemen en zullen wij je ondersteunen met het verzorgen en opbaren van de overledene. Indien er een rouwauto nodig is, zullen we elkaar op de dag van de uitvaart weer zien. Fijn voor ons om jullie dan weer te ontmoeten en fijn voor jullie om dezelfde gezichten om je heen te hebben.

Naast onze dienstverlening in Uitvaartassistentie hebben wij het label Informele Uitvaart opgezet, omdat wij geloven dat een uitvaart uniek mag zijn, waarbij tradities langzamerhand los mogen worden gelaten.

Een informeel samenzijn, waar gepraat, gelachen en gehuild kan worden en waar men vaak een toast op het leven uitbrengt. Samen met Alet vormen wij daarin een team, waarbij we elkaar inmiddels zo goed kennen, dat we elkaar blindelings aanvoelen.

Vingerafdruk

Het is mogelijk om van je geliefde een digitale vingerafdruk te krijgen. Deze wordt gemaakt tijdens de periode tussen het overlijden en de uitvaart, bij voorkeur zo snel mogelijk. Met deze vingerafdruk kun je kiezen voor het laten ingraveren in een sieraad of het te verwerken in een tattoo. Als je twijfelt of een vingerafdruk wel iets voor je is, dan zou ik zeker adviseren om het toch te doen. Wie weet wat er in de toekomst gebeurd en waardoor je toch besluit om er iets mee te willen doen. Voor ons is het slechts een kleine handeling om je hierbij te helpen.

Spreekster tijdens de uitvaart

Een spreekster kan helpen bij het tot uitdrukking brengen van de emoties, herinneringen en het leven van de overledene op een manier die misschien moeilijk is voor de nabestaanden zelf. Terwijl de familie en vrienden zich kunnen richten op hun eigen rouwproces, zorgt de spreekster ervoor dat het verhaal van de overledene op een waardige en gepaste manier wordt verteld.  

Mocht er behoefte zijn aan een externe spreekster, dan neem ik contact op met Jacinta Hobbelink. Ze stelt zich hieronder graag aan je voor en vertelt je meer over haar werkwijze:  

Als je met Alet alles voor de uitvaart aan het bespreken bent en het wordt duidelijk dat ondersteuning van een spreker gewenst is bij het afscheid, dan zal Alet mij hiervoor benaderen. We spreken een dag en tijd af, waarop ik bij jou thuiskom om in alle rust, samen met de mensen die ertoe doen, het leven van jullie dierbare te bespreken. Wie was hij of zij, welke eigenschappen springen eruit, wat betekende hij/zij voor jullie, dát soort vragen zal ik zeker stellen.  

Voor mij zijn echtheid en herkenning van belang in een verhaal. Het leven kent leuke, fijne en mooie kanten, maar er kunnen ook moeilijke momenten of eigenschappen zijn geweest. Zo zijn wij mensen, zo is het leven! Jij bepaalt wat in het levensverhaal wordt opgenomen en daarom krijg je het verhaal van tevoren te lezen. Ik schrijf het en draag het voor (tenzij je dit zelf wilt doen), maar het blijft jóúw verhaal en om die reden hecht ik waarde aan jouw goedkeuring. Na de ceremonie krijg je van mij een ingebonden versie van het verhaal mee. 

Rouwbloemen

Bloemen spelen een belangrijke rol bij het afscheid nemen. Voor veel mensen horen bloemen bij een uitvaart en er wordt dan ook vaak gekozen voor een mooi bloemstuk op de uitvaartkist, of een boeket of vaas naast de uitvaartkist. Ze bieden een manier om gevoelens van liefde, respect en waardering uit te drukken en voegen schoonheid en rust toe aan de uitvaartplechtigheid.  

Van traditionele kransen tot gepersonaliseerde boeketten, de keuze van rouwbloemen kan variëren naargelang de voorkeuren en wensen van de overledene en de nabestaanden. Het kan bijzonder betekenisvol zijn om bloemen te kiezen die speciale betekenis hadden voor de overledene, misschien hun favoriete bloem of een soort die herinnert aan een speciale gelegenheid of herinnering. Ook kunnen bloemen uit de eigen tuin van de overledene worden gebruikt, waardoor een persoonlijke en intieme verbinding wordt gecreëerd. 

Het uitzoeken van rouwbloemen is heel persoonlijk, je wilt graag dat het past bij je geliefde en je wilt het met zorg uitzoeken. Voor de mooiste rouwbloemen verwijs ik je graag naar het bloemenboek van Luyckx uitvaartbloemen. 

Uitvaartfotograaf

Het inhuren van een professionele fotograaf voor een uitvaart kan een troostende en waardevolle manier zijn om deze belangrijke dag te documenteren. Een uitvaart is een gebeurtenis vol emoties en betekenis, vaak kan het moeilijk zijn om elk moment en elke interactie in gedachten te houden. Een ervaren uitvaartfotograaf kan deze momenten vastleggen met respect en discretie, zodat ze voor altijd bewaard blijven. 

Als uitvaartverzorger werk ik graag samen met mijn vaste fotografe Ineke Flokstra. Ze stelt zich hieronder graag aan je voor en vertelt je meer over haar werkwijze: 

De dagen rondom een afscheid gaan vaak aan je voorbij, er komt veel op je af. Het is onmogelijk de dagen bewust te beleven, laat staan de details op te merken. Dit is waarbij ik kan helpen: blijvende en dierbare herinneringen discreet en respectvol in beeld brengen. Ik ben aanwezig op de juiste momenten en op de achtergrond wanneer meer gepast. Ik laat gebeuren wat er gebeurt, leg het hele verhaal onopvallend, kundig en volledig voor jullie vast.   

De foto’s geven troost en steun, kunnen bijdragen in de verwerking van het verlies en zorgen dat je niet alleen verdrietige herinneringen hebt aan een afscheid.  Wanneer je er behoefte aan hebt, op het moment dat jij eraan toe bent, kan je nog eens terugkijken op deze dag door het fotoboek erbij te pakken. 

Bloemenband

Naast het kiezen van een bloemstuk kan het ook mooi zijn om de genodigden te vragen een losse bloem mee te nemen. Deze kunnen zij dan in een katoenen bloemenband plaatsen, die we rondom de uitvaartkist bevestigd hebben. Iedere aanwezige maakt hierdoor onderdeel uit van de uitvaartplechtigheid en elke losse bloem die ingestoken wordt staat symbool voor de persoonlijke herinneringen die er zijn. Met elkaar maak je een prachtige bloemenzee, waarmee je geliefde nog eenmaal wordt omringt.  

De Weijs natuursteen

Jij geeft je dierbare graag een mooie laatste rustplaats, met een graf, zerk of urn die past bij hem of haar. Zorgvuldig en respectvol zetten wij jou wensen en ideeën om in een waardevol gedenkteken of grafmonument. De mogelijkheden bij De Weijs Natuursteenbedrijf zijn legio. Vorm, materiaal en tekst moeten samen geheel vormen. Wij helpen je graag bij deze keuzes en verwelkomen je graag in onze toonzaal.

Daarnaast is het ook mogelijk dat wij bij jou thuiskomen met informatiefolders en voorbeelden, of dat wij zorgen voor het vervoer van jou huis naar onze toonzaal. Het uitzoeken van een passend gedenkteken heeft tijd nodig en mag zorgvuldig gebeuren, wij helpen je er graag mee.

Wil je graag een brochure ontvangen om je te oriënteren? Vraag Alet ernaar, ook kan zij het contact tussen jou en ons opstarten indien gewenst.

Uitvaartmuziek

Muziek is vaak een krachtig element tijdens een uitvaart. Het kan emoties vertolken die moeilijk in woorden uit te drukken zijn en dient als een brug tussen het heden en herinneringen aan het verleden. Of het nu een traditioneel hymne is, een popnummer dat een speciaal plekje in het hart van de overledene had, of zelfs een liveoptreden; de keuze van uitvaartmuziek kan een diepgaande impact hebben op hoe we afscheid nemen. Het is mijn taak om jou te helpen bij het selecteren van muziek die niet alleen passend is, maar ook betekenisvol, zodat de ceremonie echt eer doet aan het leven van jouw geliefde. 

Ga naar de inhoud