Kosten begrafenis of crematie

Wat kost een uitvaart

De kosten van een uitvaart zijn afhankelijk van een heel aantal zaken; denk aan de wensen van de overledene, die van jou als nabestaande, de keuze voor begraven of cremeren en het aantal personen dat afscheid komt nemen. 

Het is mogelijk om al bij leven met elkaar in gesprek te gaan, waarbij we jouw wensen en de bijbehorende kosten met elkaar bespreken. Ook kan ik met je meedenken als er een beperkt budget is. Door juist dan buiten de gebaande paden te denken, kun je veel kosten besparen, zonder dat het ten koste gaat van een persoonlijk en passend afscheid.  

Graag vertel ik je welke kosten er komen kijken bij een uitvaart. Uitvaartbegeleiding zoals het hoort te zijn, ook financieel. 

Inhoud

Kosten crematie

Het bespreken van de kosten van een crematie kan moeilijk zijn, maar is cruciaal voor een goed georganiseerd afscheid. In een voorbeeld kostenbegroting vertel ik je graag welke factoren deze kosten beïnvloeden en hoe we samen kunnen werken om een respectvolle, persoonlijke crematie te realiseren, rekening houdend met jouw budget en wensen. 

Voorbeeld kostenbegroting crematie

In deze voorbeeld kostenbegrotingen geef ik een realistische indicatie voor de kosten van een crematie. Misschien zie je daarop zaken vermeldt staan die voor jou niet van toepassing zijn, of zijn er juist aanvullende wensen, het is en blijft maatwerk.  

Na het overlijden zullen we als eerste met elkaar de verzorging van de overledene bespreken.Waar zal dit plaatsvinden? Is er al kleding aanwezig? En wil je als familie helpen met het wassen en kleden van de overledene? Voor dit proces nemen we de tijd, met als doel dat jij hem of haar weer herkent zoals hij of zij was. Dit is de eerste stap in het proces en kan je helpen bij een goed afscheid.

Indien iemand komt te overlijden, maar voor de opbaring naar een andere locatie gebracht mag worden, dan wordt dit een overbrenging genoemd. Bijvoorbeeld bij overlijden in een ziekenhuis, maar met een opbaring thuis. Of bij een overlijden thuis, maar met een opbaring in een uitvaartcentrum. Dit gebeurt doorgaans niet met een rouwauto, maar met de zorgbus, waarbij er altijd de tijd wordt genomen om jouw dierbare respectvol te vervoeren.

Er is veel keuze in de manier van opbaren. Veelal wordt er nog gekozen voor een uitvaartkist, maar er zijn ook manden, opbaarplanken en wikkeldoeken beschikbaar.

De gemiddelde prijs voor een uitvaartkist is tussen de € 450,00 – € 1000,00, maar ook hierin is er veel keuze en moet het vooral passen bij hoe de overledene in het leven stond.

Kijk gerust eens in het kistenboek, te vinden op pagina: Inspiratie – Uitvaartkisten

Indien een thuisopbaring, om welke reden dan ook, niet wenselijk is, is er de mogelijkheid om uit te wijken naar een uitvaartcentrum. Er zijn in de regio veel verschillende locaties mogelijk, elke met zijn eigen invulling en mogelijkheden.In sommige uitvaartcentra krijg je een 24-uurs kamer tot je beschikking, waarmee je met een eigen sleutel de gehele periode tot aan de uitvaart naar binnen kunt.Op andere locaties wordt er gewerkt met bezoektijden en maken we vooraf afspraken over wanneer je terecht kunt.

Samen met jou maak ik een passende rouwkaart klaar. Dit neemt altijd best even tijd in beslag en de vraag over hoe de kaart eruit moet zien en wat er op moeten komen te staan is niet altijd makkelijk te kiezen. Met de voorbeeldboeken die ik bij me heb, kan ik je in elk geval inspiratie geven en samen komen we dan uiteindelijk tot een mooi ontwerp.Wil je je alvast voorbereiden? Kijk dan op de pagina inspiratie – rouwdrukwerk

Een vast gebruik bij een uitvaart is het condoleanceregister. Hierin schrijven de genodigden hun naam en gegevens en kunnen ze een persoonlijk bericht voor je achterlaten,

Van oudsher werd dit met namen gebruikt om na de te uitvaart te kunnen zien wie er aanwezig was en aan wie je dan ook een dankkaart wilt sturen.

Het sturen van dankkaarten blijft een mooi gebaar, al wordt het lang niet altijd meer ingezet.

In plaats van een traditioneel condoleanceregister kunnen we ook persoonlijke kaartjes maken.

Deze kaartjes worden dan, net als het register, op tafel neergelegd voor de genodigden, of kan vooraf meegestuurd worden met de rouwkaart. Een voordeel van deze kaartjes is dat er vaak meer moeite wordt genomen om persoonlijke woorden te delen, wat een mooie herinnering kan zijn voor na de uitvaart.

Ook bloemen zijn vaak gewenst bij het afscheid nemen. Bloemen kunnen prachtig vormgeven wat soms in woorden niet uit te drukken is. Dit kan met een bloemstuk op de uitvaartkist gemaakt door de bloemist, maar dit mag net zo goed een bloem uit eigen tuin zijn. Of misschien is het passend dat elke genodigde een losse bloem meeneemt, zodat iedereen op zijn eigen manier hun medeleven kan tonen. Voor de mooiste rouwboeketten verwijs ik je graag naar het bloemenboek, te vinden op de pagina inspiratie – Rouwbloemen

Voorafgaand aan de daadwerkelijke crematie vindt er vaak een plechtigheid plaats. Dit kan zijn in het crematorium, maar het kan ook elders zijn, zoals thuis in de tuin, of in een kerk.

In dit voorbeeld is uitgegaan van een plechtigheid in het crematorium, waarbij het belangrijk is om daarbij te kijken of er een vast tijdsbestek wordt gehanteerd. Het kan erg onprettig zijn om het gevoel te hebben te moeten haasten of om niet alles te kunnen zeggen wat je zou willen.

Steeds vaker mag het overlijden ook in het teken staan van het leven dat geleefd is. Een proost op dit leven, in een informele setting, kan een prettige manier van samenkomen zijn.

Is er een speciaal drankje wat geserveerd mag worden? Er is veel mogelijk, laten we kijken wat er kan.

In dit voorbeeld is uitgegaan van een plechtigheid in het crematorium, waarbij het belangrijk is om daarbij te kijken of er een vast tijdsbestek wordt gehanteerd. Het kan erg onprettig zijn om het gevoel te hebben te moeten haasten of om niet alles te kunnen zeggen wat je zou willen.

 Uiteraard is een lekkere koek of een plakje cake nog altijd mogelijk. Maar wat als de overledene heeft aangegeven dat dat niet bij hem of haar past? Een borrelplank, met kaas, worst, nootjes en bitterballen, kan een extra bijdrage leveren aan het informele gevoel.

Mijn diensten als jouw uitvaartverzorger:

-       24 uur per dag bereikbaar

-       Altijd geholpen door 1 vast persoon

-       Ik begeleid je vanaf ons eerste gesprek tot en met de dag van de uitvaart

-       Ik leg de locaties vast, ontwerp de rouwkaart of advertentie en lever de muziek en andere media aan bij de uitvaartlocatie

-       Ik doe aangifte van overlijden bij de gemeente en help je op weg met de administratieve afwikkelingen

-       Advies bij het uitzoeken van een urn, grafsteen of dankadvertenties

-       Het afwikkelen van uitvaartpolissen 

-       Nazorg en hulp bij administratieve zaken indien gewenst

-       Inclusief reistijd, kilometers en parkeerkosten

Na het doen van aangifte bij de gemeente ontvangen jullie via mij de Akte van overlijden. Met dit document kun je bij instanties het overlijden van je dierbare doorgeven en daarmee kun je zijn of haar lidmaatschappen, abonnementen en andere financiële verplichtingen beëindigen.

Ook ben je dit document nodig wanneer je naar de notaris gaat of bankzaken wilt wijzigen.

Goed om te weten; alle zaken waar het BSN – nummer van de overledene aan gekoppeld is, denk aan toeslagen, AOW, RDW, SVB en de belastingdienst, krijgen automatisch bericht van het overlijden. Zij zullen je per post informeren over de verandering en geven de vervolgstappen aan, je hoeft hen dus niet zelf te benaderen.

Ter ondersteuning van deze, soms best ingewikkelde afhandelingen, krijg je van mij het boekje ‘Zorgen erna’ waar je veel handige tips uit kunt halen.

Kosten begrafenis

Over het algemeen kan een begrafenis duurder uitvallen dan een crematie, vanwege de kosten voor een graf en het onderhoud daarvan. Echter, elke situatie is uniek en de kosten variëren sterk, afhankelijk van persoonlijke wensen en voorkeuren. Ik ben er om je te begeleiden in dit proces, open en eerlijk alle kosten te bespreken en samen de best passende keuze te maken. 

Voorbeeld kostenbegroting begrafenis

In de volgende voorbeeldkostenberekeningen geef ik een realistisch beeld van de kosten van een begrafenis. Het kan zijn dat je items tegenkomt die voor jou niet relevant zijn, of misschien heb je aanvullende wensen. Het is belangrijk om te onthouden dat iedere uitvaart maatwerk is en specifiek afgestemd wordt op jouw unieke behoeften en wensen. 

Na het overlijden zullen we als eerste met elkaar de verzorging van de overledene bespreken.

Waar zal dit plaatsvinden? Is er al kleding aanwezig? En willen jullie als familie helpen met het wassen en kleden van de overledene? Voor dit proces nemen we de tijd, met als doel dat je hem of haar weer herkent zoals hij of zij was. Dit is de eerste stap in het proces en kan je helpen bij een goed afscheid.

Indien er de wens is en ook de ruimte het toe laat, kan een opbaring in huis erg mooi zijn. Je dierbare blijft dan nog even bij je en ook andere familieleden en vrienden kunnen in deze huiselijke sfeer afscheid nemen.Voor de opbaring thuis zorgt het zorgteam voor de nodige middelen, daarnaast komen zij met regelmaat langs voor een controle van de opbaring.

Op de dag van de uitvaart vindt ook de staatsierit plaats. De laatste autorit die je dierbare maakt en die hem of haar naar zijn eindbestemming brengt. Zoals gebruikelijk houdt de rouwauto hiervoor een gepaste snelheid aan en volgen de nabestaanden in het algemeen met eigen auto’s. Indien gewenst kunnen er op de eigen auto’s rouwvlaggen worden geplaatst, dit om in het verkeer aan te geven dat je onderdeel bent van de rouwstoet. Een rouwstoet heeft echter, ook met de vlaggen, geen voorrang in het verkeer, maar gelukkig krijg je dat nog wel vaak. Want als voor jou de hele wereld stil staat, dan is het fijn als een ander dat ook even doet. 

De tarieven voor een rouwauto zijn gebaseerd op een enkele rit, in het noorden en oosten van Drenthe, in het zuiden van Groningen en het oosten van Friesland. Daarbuiten worden extra kilometers berekend.In sommige gevallen wordt er een dubbele rit gereden, zoals bijvoorbeeld vanaf huis naar de kerk en vanaf de kerk naar de begraafplaats. Indien dit van toepassing is zal ik je vooraf informeren over de extra kosten die hier aan verbonden zijn

Samen met jou maak ik een passende rouwkaart klaar. Dit neemt altijd best even tijd in beslag en de vraag over hoe de kaart eruit moet zien en wat er op moeten komen te staan is niet altijd makkelijk te kiezen. Met de voorbeeldboeken die ik bij me heb, kan ik je in elk geval inspiratie geven en samen komen we dan uiteindelijk tot een mooi ontwerp.Wil je je alvast voorbereiden? Kijk dan op de pagina inspiratie – rouwdrukwerk

Een vast gebruik bij een uitvaart is het condoleanceregister. Hierin schrijven de genodigden hun naam en gegevens en kunnen ze een persoonlijk bericht voor je achterlaten,

Van oudsher werd dit met name gebruikt om na de te uitvaart te kunnen zien wie er aanwezig was en aan wie je dan ook een dankkaart wilt sturen.

Het sturen van dankkaarten blijft een mooi gebaar, al wordt het lang niet altijd meer ingezet.

In plaats van een traditioneel condoleanceregister kunnen we ook persoonlijke kaartjes maken.

Deze kaartjes worden dan, net als het register, op tafel neergelegd voor de genodigden, of kan vooraf meegestuurd worden met de rouwkaart. Een voordeel van deze kaartjes is dat er vaak meer moeite wordt genomen om persoonlijke woorden te delen, wat een mooie herinnering kan zijn voor na de uitvaart.

Ook bloemen zijn vaak gewenst bij het afscheid nemen. Bloemen kunnen prachtig vormgeven wat soms in woorden niet uit te drukken is. Dit kan met een bloemstuk op de uitvaartkist gemaakt door de bloemist, maar dit mag net zo goed een bloem uit eigen tuin zijn. Of misschien is het passend dat elke genodigde een losse bloem meeneemt, zodat iedereen op zijn eigen manier hun medeleven kan tonen. Voor de mooiste rouwboeketten verwijs ik je graag naar het bloemenboek, te vinden op de pagina inspiratie – Rouwbloemen

Wanneer er een begrafenis zal plaatsvinden, kan er vooraf een locatie gehuurd worden voor het afscheid. Dit kan in een aula of kerk zijn, maar dit mag ook op het voetbalveld of in het favoriete café van de overledene. 

Afhankelijk van de locatie en de duur dat we gebruik maken van deze locatie zal hier een prijsopgave van overlegd worden. In dit geval zijn we uitgegaan van de aula huur van uitvaartcentrum de Boskamp in Assen.

Nog altijd de meest genuttigde consumptie na een uitvaart. Goed om te weten; het aantal gebruikte kopjes koffie en thee wordt geteld en alleen voor die hoeveelheid betaal je.

Dit maakt de kostenpost consumpties over het algemeen de enige kostenpost die nadien hoger of lager kan uitvallen.

Als de uitvaart plaatsvindt rond het middaguur, of er komen genodigden van ver, dan is het prettig om ze een lunch aan te bieden. Op vele locaties is het inmiddels mogelijk om naast een bolletje kaas, ook te kiezen voor luxe belegde broodjes of sandwiches. Ook hierbij kun je je wensen aangeven, als je voorkeur hebt voor vegetarisch of biologisch bijvoorbeeld. 

De grafrechten lopen per gemeente en begraafplaats flink uiteen. Daarnaast is het goed om te weten dan de gemeente ook kosten kan rekenen voor het onderhoud van het graf.

In dit voorbeeld zijn de grafrechten en de onderhoudskosten bij elkaar opgeteld.

Daarnaast is het goed om te kijken naar de duur van de grafrechten.

Een minimale grafrust is altijd 10 jaar, maar soms heb je ook de mogelijk om te kiezen voor 20, 25, 30, 40 of 50 jaar.

Goed om te weten: indien de eerste partner van een echtpaar komt te overlijden en de bedoeling is dat de tweede partner ter zijne tijd naast de eerste partner begraven wordt, dan koop je meteen twee graven in één keer aan. Het genoemde bedrag gaat in zo’n situatie dan dus keer twee.

Ook deze kostenpost kent veel verschillende tarieven. Het aangegeven bedrag is vrij gemiddeld en betreft de kosten voor de gemeente Tynaarlo.

Naast het openen en sluiten van het graf, maken we gebruik van touwen of een graflift voor het dalen van de uitvaartkist. Daarnaast is op vele begraafplaatsen ook een mooie loopkoets beschikbaar om de overledene waardig naar zijn of haar laatste rustplaats te brengen.

In sommige gevallen wordt voor het gebruik van de lift, de touwen of een loopkoets extra tarieven in rekening gebracht, indien dit van toepassing is dan zal ik je daar over informeren.

Mijn diensten als jouw uitvaartverzorger:

-       24 uur per dag bereikbaar

-       Altijd geholpen door 1 vast persoon

-       Ik begeleid je vanaf ons eerste gesprek tot en met de dag van de uitvaart

-       Ik leg de locaties vast, ontwerp de rouwkaart of advertentie en lever de muziek en andere media aan bij de uitvaartlocatie

-       Ik doe aangifte van overlijden bij de gemeente en help je op weg met de administratieve afwikkelingen

-       Advies bij het uitzoeken van een urn, grafsteen of dankadvertenties

-       Het afwikkelen van uitvaartpolissen 

-       Nazorg en hulp bij administratieve zaken indien gewenst

-       Inclusief reistijd, kilometers en parkeerkosten

Na het doen van aangifte bij de gemeente ontvangen jullie via mij de Akte van overlijden. Met dit document kun je bij instanties het overlijden van je dierbare doorgeven en daarmee kun je zijn of haar lidmaatschappen, abonnementen en andere financiële verplichtingen beëindigen.

Ook heb je dit document nodig wanneer je naar de notaris gaat of bankzaken wilt wijzigen.

Goed om te weten; alle zaken waar het BSN – nummer van de overledene aan gekoppeld is, denk aan toeslagen, AOW, RDW, SVB en de belastingdienst, krijgen automatisch bericht van het overlijden. Zij zullen je per post informeren over de verandering en geven de vervolgstappen aan, je hoeft hen dus niet zelf te benaderen.

Ter ondersteuning van deze, soms best ingewikkelde afhandelingen, krijg je van mij het boekje ‘Zorgen erna’ waar je veel handige tips uit kunt halen.

Ga naar de inhoud