De dood en de portemonnee

Het kostenplaatje van de dood

De dood is onvermijdelijk, maar praten erover is vaak taboe. Toch zitten velen van ons met vragen die onbeantwoord blijven, simpelweg omdat we niet weten aan wie we ze moeten stellen, of omdat we ons schamen voor onze nieuwsgierigheid.

In deze blogreeks genaamd “Doodgewone Vragen,” maken we het onbespreekbare bespreekbaar. We duiken in verschillende thema’s die te maken hebben met de dood, uitvaart, rouwverwerking en nog veel meer. Van de meest praktische zaken tot de emotioneel beladen onderwerpen, hier wordt geen onderwerp geschuwd.

Deze keer gaan we dieper in op de financiële kant van de dood. Het is een onderwerp dat vaak naar de achtergrond wordt geschoven, maar het is een essentieel onderdeel van elke uitvaartplanning. Van verzekeringen tot de kosten van een begrafenis of crematie, het is belangrijk om deze zaken op een open en eerlijke manier te bespreken.

De dood en de portemonnee

Als je zelf voldoende financiële middelen hebt om een uitvaart te betalen, dan is verzekeren niet persé nodig. Echter is het wel goed om te weten dat je nabestaanden niet altijd meteen toegang hebben tot jouw financiën en de uitvaartnota wel op de deurmat ligt. Indien dit voor problemen zou kunnen zorgen, dan is een uitvaartverzekering wellicht toch een goed idee. Een verzekering neemt dan deze onrust weg bij uw nabestaanden en kan dan zeker nuttig zijn.

Zo’n 67 procent van de Nederlandse bevolking heeft een uitvaartverzekering, in welke vorm dan ook. Met name in het Noorden van Nederland kennen we de plaatselijke begrafenisverenigingen. Landelijk zijn er ook verzekeraars als Monuta en Dela, die met name dienstpakketten (natura) aanbieden, met daarbij een basispakket aan diensten, uitvaartkist en rouwkaarten.

Ook zijn er de nodige geldverzekeringen (kapitaal) zoals bij Ardanta, Reaal en Twente, hierbij heb je een vast geldbedrag wat vrij komt na een overlijden en waarbij je zelf kunt kiezen welke keuzes je maakt met dit beschikbare bedrag.

Voor de erfgenamen van de overleden zijn de gemaakte kosten (die niet worden gedekt door een uitvaartverzekering) alleen aftrekbaar voor de erfbelasting.

De gemeente verzorgd een uitvaart binnen zijn gemeentegrenzen als er geen nabestaanden bekend zijn, als de overledene geen uitvaartverzekering heeft en er geen financiële middelen achterblijven.

De gemeente zal echter eerst wel proberen om nabestaanden te vinden, waarop de kosten kunnen worden verhaald. Een gemeentelijke uitvaart zal altijd ingetogen en eenvoudig zijn.

De kosten van een uitvaart zijn afhankelijk van een heel aantal zaken; denk aan de wensen van de overledene, die van jou als nabestaande en het aantal personen dat afscheid komt nemen. Gemiddeld genomen kost een begrafenis zo rond de €9.000. Meer over de kosten van een begrafenis lees je op de pagina: Kosten begrafenis of crematie

De kosten voor een begrafenis of crematie kunnen sterk variëren afhankelijk van persoonlijke wensen, locatie, en de diensten die worden toegevoegd. Echter, over het algemeen is een begrafenis duurder dan een crematie. Meer over de kosten van een uitvaart lees je op de pagina: Uitvaart kosten

Ook bij een eenvoudige crematie komt toch nog het één en ander aan kosten.

Denk bijvoorbeeld aan de uitvaartkist, de opbaring en het vervoer naar een crematorium. Daarnaast ook de aangifte van overlijden bij de gemeente en het in orde maken van alle officiële documenten.

Indien je de wens hebt om een eenvoudige uitvaart te organiseren, neem dan contact met mij op, zodat we samen kunnen beslissen wat voor jou eenvoudig inhoudt en welke kosten daaraan verbonden zullen zijn.

Ja, over het algemeen is dit inderdaad het geval, omdat er weekendtoeslag wordt berekend. Daarnaast zijn de tijdstippen om te mogen begraven in het weekend ook meer beperkt dan op doordeweekse dagen.

Ga naar de inhoud