Wat blijft er online achter als je er niet meer bent?

Je digitale leven na de dood

De dood is onvermijdelijk, maar praten erover is vaak taboe. Toch zitten velen van ons met vragen die onbeantwoord blijven, simpelweg omdat we niet weten aan wie we ze moeten stellen, of omdat we ons schamen voor onze nieuwsgierigheid.

In deze blogreeks genaamd “Doodgewone Vragen,” maken we het onbespreekbare bespreekbaar. We duiken in verschillende thema’s die te maken hebben met de dood, uitvaart, rouwverwerking en nog veel meer. Van de meest praktische zaken tot de emotioneel beladen onderwerpen, hier wordt geen onderwerp geschuwd.

Deze keer gaan we dieper in op digitaal nalatenschap. In het digitale tijdperk waarin we leven, is ons online bestaan bijna net zo belangrijk als ons fysieke leven. Maar wat gebeurt er eigenlijk met onze sociale media-accounts, digitale foto’s en online financiën als we er niet meer zijn?

Hieronder beantwoord ik een aantal van deze vragen, dankzij de hulp van https://digitallifelegacy.nl/

De virtuele erfenis

Het beheren van digitale nalatenschap, zoals sociale media-accounts, na het overlijden van een dierbare kan een gevoelige maar noodzakelijke taak zijn. Elk platform heeft zijn eigen procedure: Facebook en Instagram bieden opties voor memorialiseren of verwijderen, terwijl X en LinkedIn meestal alleen verwijdering toestaan na indiening van bewijsstukken. Het is belangrijk om met andere nabestaanden te overleggen om deze digitale voetafdruk respectvol en zorgvuldig te beheren.

Helaas hoor ik dat dit soms te snel gebeurt, waardoor er later problemen ontstaan. Stel dat je wilt inloggen op Mijn DigiD, om administratieve zaken van de overledene af te handelen, dan sturen zij vaak een SMS- code naar het gebruikelijke telefoonnummer. Wanneer deze dan niet meer in gebruik is, krijg jij geen code en dus ook geen toegang.

Wanneer je langer dan 45 dagen geen gebruik maakt van WhatsApp, zal deze je profielfoto wijzigen in een standaard foto. Je kunt dit alleen ongedaan maken door weer gebruik te maken van het betreffende account.

Ook dit heeft te maken met het beëindigen van het mobiele abonnement. Het telefoonnummer van jouw dierbare zal dan opnieuw uitgegeven worden aan iemand anders die een abonnement afsluit. Voor ieders privacy zullen dan alle bestaande WhatsApp berichten verwijderd worden.

Nee dit kan niet. Een vingerafdruk als beveiliging werkt namelijk alleen met de warmte en bloedsomloop die er aanwezig moet zijn. Na een overlijden werkt dit dus niet meer zoals gebruikelijk. Daarnaast, en zeker ook heel belangrijk: Het mág ook niet zomaar. De telefoon in kwestie is namelijk op dat moment niemands eigendom en het moet eerst via de notaris en het erfrecht bepaald worden wie toegang mag hebben tot deze apparatuur. Wanneer je toch in iemands telefoon kijkt pleeg je daarmee wettelijk gezien computervredebreuk.

Ook hiervoor geldt dat niet gaat. En ook hierbij geldt dat dit wettelijk gezien niet zomaar is toegestaan.

Ja dit kan, maar wees je ervan bewust dat er nog belangrijke data op deze apparatuur kunnen staan. Het is altijd aan te raden deze data door een professional te laten verwijderen voordat je de apparatuur een tweede leven gunt.

Ga naar de inhoud