Kennisgeving van een overlijden

Kennisgeving van overlijden

De dood is onvermijdelijk, maar praten erover is vaak taboe. Toch zitten velen van ons met vragen die onbeantwoord blijven, simpelweg omdat we niet weten aan wie we ze moeten stellen, of omdat we ons schamen voor onze nieuwsgierigheid.

In deze blogreeks genaamd “Doodgewone Vragen,” maken we het onbespreekbare bespreekbaar. We duiken in verschillende thema’s die te maken hebben met de dood, uitvaart, rouwverwerking en nog veel meer. Van de meest praktische zaken tot de emotioneel beladen onderwerpen, hier wordt geen onderwerp geschuwd. 

Deze keer gaan we het hebben over de kennisgeving van een overlijden. Hoe laat je nabestaanden weten dat een dierbare overleden is? We vertellen je meer over rouwkaarten, rouwadvertenties en de rol van social media hierin. 

Vragen over kennisgevingen

Ja, je kunt zelf de rouwkaart ontwerpen. Je hebt de vrijheid om het ontwerp, de tekst en afbeeldingen aan te passen aan de wensen en persoonlijkheid van de overledene. Het kan een mooie manier zijn om de uitvaart persoonlijker te maken. 

PostNL heeft een speciale regeling voor rouwkaarten, waardoor ze nog de volgende werkdag, ook op maandag, bezorgd kunnen worden. Je kunt de rouwkaarten in verzamelenveloppen naar een PostNL-punt brengen. De meeste punten hebben een lichtingstijd van 16.30 uur. Ze bezorgen de rouwkaarten dan op de eerstvolgende bezorgdag. In het weekend kan PostNL de rouwpost ook bij thuis ophalen en op maandag bezorgen.

Ja, je mag rouwkaarten op social media plaatsen, maar het is belangrijk om de privacy en gevoelens van anderen te respecteren. Overleg met de naaste familie en vrienden of ze hiermee akkoord gaan. Gebruik een besloten groep of eventuele privacy-instellingen om de kaart te delen met degenen die je op de hoogte wilt stellen. Het is essentieel om zorgvuldig om te gaan met rouwkaarten en te voorkomen dat ze ongewild worden verspreid.

Het plaatsen van een rouwadvertentie heeft verschillende doelen. Allereerst dient het om mensen op de hoogte te brengen van het overlijden, omdat niet iedereen direct persoonlijk geïnformeerd kan worden. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om een eerbetoon te brengen aan de overledene en om de details van de uitvaart, zoals de datum en locatie, te delen. 

De kosten van een rouwadvertentie variëren sterk en zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de krant of het tijdschrift waarin je adverteert, de grootte van de advertentie, kleurgebruik, en eventuele extra’s zoals afbeeldingen. Gemiddeld liggen de kosten tussen de 300 en 900 euro, maar dit kan hoger of lager zijn, afhankelijk van je keuzes. Uiteraard laat ik je voor het plaatsen van een advertentie weten wat de te verwachten kosten zijn.

Ga naar de inhoud