Alle vragen over cremeren beantwoord

Veelgestelde vragen over cremeren beantwoord

De dood is onvermijdelijk, maar praten erover is vaak taboe. Toch zitten velen van ons met vragen die onbeantwoord blijven, simpelweg omdat we niet weten aan wie we ze moeten stellen, of omdat we ons schamen voor onze nieuwsgierigheid.

In deze blogreeks genaamd “Doodgewone Vragen,” maken we het onbespreekbare bespreekbaar. We duiken in verschillende thema’s die te maken hebben met de dood, uitvaart, rouwverwerking en nog veel meer. Van de meest praktische zaken tot de emotioneel beladen onderwerpen, hier wordt geen onderwerp geschuwd.

Deze keer beantwoorden we je vragen omtrent cremeren. Hoe gaat dat nou, zo’n crematie? En wat kun je eigenlijk doen met de as? We proberen deze en nog veel meer vragen te beantwoorden, zodat jij straks alles weet wat je wilt weten.

Jouw vragen over cremeren beantwoord

Ongeveer 60% van de Nederlanders kiest op dit moment voor cremeren. Cremeren is over het algemeen goedkoper dan begraven en is ook met regelmaat de doorslag voor deze keuze. Ook het onderhoud van een graf voor een lange periode wordt genoemd als reden voor het kiezen voor cremeren.

Je wordt altijd met een uitvaartkist of met een opbaarplank gecremeerd. Dit is nodig om de veiligheid te waarborgen tijden het invoeren in de crematieoven. De uitvaartkist met overledene wordt door een mechanisch proces de hete oven ingeschoven en dit werkt alleen met de harde bodem van een uitvaartkist of opbaarplank.

Slechts één. Het is dus gelukkig ook een fabel dat er meerdere crematies tegelijk plaatsvinden, dit past simpelweg niet in de oven.

Een crematie duurt circa 90 minuten.

De oven is circa 800 graden Celsius.

Dit is voor een volwassene gemiddeld zo’n 3,5 kilogram. Van dit geheel is er circa een handvol as wat is overgebleven van de uitvaartkist.

Bij een crematie wordt meestal gevraagd om alle sieraden en andere kostbaarheden van de overledene te verwijderen voordat het crematieproces begint. Dit is omdat metalen en andere materialen kunnen smelten of beschadigd kunnen raken tijdens de crematie, en dit kan problemen opleveren voor de crematoriumapparatuur. Daarnaast kunnen sieraden emotionele waarde hebben voor de nabestaanden en is het beter om ze te bewaren of te verdelen volgens de wensen van de overledene of de familie.

Als sieraden toch om een of andere reden bij de overledene worden gelaten tijdens de crematie, dan worden deze na het proces meestal uit de as verwijderd. De meeste crematoria hebben protocollen voor het omgaan met achtergelaten items en deze worden dan teruggegeven aan de familie of, indien gewenst, vernietigd.

De as van een overledene biedt diverse mogelijkheden voor bewaring of verspreiding. Je kunt de as in een urn thuis zetten, verstrooien op een geliefde locatie of zelfs verwerken in sieraden en tatoeages. Biologisch afbreekbare urnen laten je toe om een boom te laten groeien uit de as en er zijn zelfs opties om de as de ruimte in te sturen. Overleg met familieleden en houd rekening met de wensen van de overledene om een passende keuze te maken.

Dit is zo bepaald in de Wet op de Lijkbezorging. Dit om justitie de mogelijkheid te geven om eventueel onderzoek te doen, maar vooral ook om jou als nabestaande de tijd en de ruimte te geven om een goede keuze te maken over wat je met de as wilt doen. Misschien zijn er meerdere wensen binnen de familie en moeten jullie samen nog overleggen of je de as wilt verstrooien of dat je een urn uitzoekt om deze een mooie plek te geven.

Ja, in vele gevallen is dit mogelijk. Je kunt ervoor kiezen om alleen mee te gaan naar de ovenruimte, maar je kunt ook aanwezig zijn bij het invoeren van de uitvaartkist in de crematieoven. Dit alles gaat wel in overleg met het crematorium, geef daarom van tevoren deze wens aan, zodat zij zich hierop kunnen voorbereiden.

De identificatie en verwerking van het lichaam en de as worden in crematoria zeer strikt geregeld om te waarborgen dat de as die je ontvangt ook daadwerkelijk van je dierbare is. Vanaf het moment van aankomst tot de uiteindelijke verwerking tot as, wordt het lichaam voorzien van identificatie labels en unieke codes. Deze worden gecontroleerd op meerdere momenten in het proces. Sommige crematoria bieden ook de mogelijkheid om aanwezig te zijn bij het begin van het crematieproces als extra zekerheid.

Chirurgische metalen worden uit het crematie as gehaald door een speciale magneet en daarna verzameld door het bedrijf Orthometals. Daar wordt een nieuwe bestemming gevonden voor deze metalen, een kunstheup kan daardoor zomaar een onderdeel van een vliegtuig worden. De opbrengsten van deze chirurgische metalen komen ten goede aan het Dhr. C.J. Vaillant fonds voor goede doelen, hiermee worden jaarlijks doelen als het KWF, de hartstichting en KNF Blindengeleidehonden.

Ook bij een eenvoudige crematie komt toch nog het één en ander aan kosten.

Denk bijvoorbeeld aan de uitvaartkist, de opbaring en het vervoer naar een crematorium. Daarnaast ook de aangifte van overlijden bij de gemeente en het in orde maken van alle officiële documenten.

Indien je de wens hebt om een eenvoudige uitvaart te organiseren, neem dan contact met mij op, zodat we samen kunnen beslissen wat voor jou eenvoudig inhoudt en welke kosten daaraan verbonden zullen zijn.

Na de afscheidsdienst zijn meerdere opties voor de bestemming van de rouwbloemen. Ze kunnen bij het crematorium blijven en worden dan op een gedenkplaats geplaats. Ze mogen ook mee naar huis, om ze daar ergens nog een plekje te geven. Een andere optie is om de bloemen mee te nemen naar een bestaand graf van familie of vrienden en ze daarop te plaatsen, daardoor worden ook eerdere overledenen betrokken bij de uitvaart.

Afhankelijk van het soort consumptie is dit mogelijk. Zeker met broodjes of koek is het over het algemeen geen probleem. Wel vraagt een locatie vaak om een handtekening voordat je het meekrijgt, in verband met de regelgeving rondom de HACCP, de risico-inventarisatie rondom voedingsmiddelen.

As verstrooien is het proces waarbij de gecremeerde resten van een overledene worden verspreid op een specifieke locatie, zoals over water, in een bos, of over een andere natuurlijke omgeving. Dit kan een symbolische en therapeutische manier zijn om afscheid te nemen en de overledene te herdenken. Er zijn verschillende manieren en locaties waar dit kan gebeuren, afhankelijk van de wensen van de overledene en/of de nabestaanden. Het is belangrijk om te controleren welke regels en vergunningen er gelden voor as verstrooiing in een bepaalde locatie. In sommige gevallen is het ook mogelijk om de as te verstrooien op een daarvoor aangewezen plek binnen een begraafplaats of crematorium.

In Nederland moet je voor het uitstrooien van as in de natuur eerst toestemming krijgen van de landeigenaar, of dat nu een particulier, de gemeente of een organisatie als Staatsbosbeheer is. Er zijn speciale strooivelden en -tuinen waar je de as van je dierbare mag verstrooien. Als je een plek hebt uitgekozen die je dierbaar is, maar die niet als officieel strooiveld is aangewezen, dan is het belangrijk om eerst goed na te gaan bij wie je toestemming moet vragen. Zo voorkom je eventuele boetes of andere problemen. Overleg ook met andere nabestaanden; as verstrooien is immers een definitieve keuze.

Ga naar de inhoud